O AKADEMII Miłość do ludzi, pragnienie tworzenia, a przede wszystkim pasja jedzenia, do tego serdeczny uśmiech, życzliwe słowo oraz pełen profesjonalizm to tylko niektóre nasze wyróżniki. Dołącz do społeczności naszych Absolwentów, uwierz w swoje możliwości i spełniaj marzenia w Akademii Kucharskiej. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoleń zarówno cukierniczych jak i kulinarnych. Kierujemy się jak zawsze najnowszymi trendami, starannie wybieramy trenerów, tak, aby móc zaspokajać potrzeby szkoleniowe i utrzymać najwyższy standard usług. W Akademii Kucharskiej prócz zapachu słodyczy- karmelu, cynamonu, czy drożdżowego ciasta już niebawem będzie pachniało również świeżymi warzywami z naszego ogródka, aromatycznym pieczywem, włoską pizzą, prawdziwym żurem śląskim na zakwasie, i nie tylko. Kilka słów o historii.. Firma SWEET DECOR powstała w 1992 roku, jako Przedsiębiorstwo Handlowe „Pach” oferująca towary spożywcze jak również produkty do dekoracji ciast i tortów. Z biegiem czasu oferta produktowa została wzbogacona o kolejne znane i lubiane marki. Następnym etapem ewolucji firmy była zmiana nazwy na Sweet Decor S.C. co równocześnie zapoczątkowało działalność sklepu internetowego, który do dnia dzisiejszego cieszy się ogromną popularnością wśród cukierników w Polsce jak i za granicą. Z racji wciąż rosnącego zainteresowania sztuką dekorowania tortów zrodził się pomysł stworzenia wyjątkowego miejsca, gdzie powstawać miały cukiernicze dzieła sztuki, gdzie każdy z uczestników szkolenia, pod czujnym okiem nauczyciela – mistrza – mógł rozwinąć skrzydła, uwolnić wyobraźnię i oddać się swojej pasji. Akademia Sweet Decor W roku 2013 powstało nowoczesne Centrum Szkoleniowe Akademia Sweet Decor, gdzie prowadzone są szkolenia dla pasjonatów cukiernictwa, realizując usługi na najwyższym poziomie o czym świadczy również posiadany przez nas certyfikat jakości ISO 9001-2015. To właśnie miłość do cukiernictwa, pasja i zaangażowanie sprawiły, że Akademia Sweet Decor stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek cukierniczych w Polsce. Współpracujemy z najlepszą kadrą cukierników, dekoratorów. Naszą ofertę kierujemy zarówno do profesjonalistów jak i amatorów pragnących rozwijać swoje umiejętności. Posiadamy wpis do rejestru instytucji szkoleniowych o nr 2.24/00023/2018., świadczymy usługi z dofinansowaniem z środków Unii Europejskiej. Posiadamy certyfikat jakości ISO 9001:2015. Prowadzimy szkolenia stacjonarne i wyjazdowe, otwarte oraz zamknięte, dla osób indywidualnych, firm i instytucji. Wiedza i pasja.. Chcąc wykorzystać potencjał miejsca i ludzi, tworzymy nową przestrzeń do nauki i zdobywania doświadczania dla przyszłych i obecnych kucharzy jak również amatorów, których zamiłowanie i pasja do gotowania znajdą swój wyraz w wykwintnych daniach i recepturach. Pomysł na rozszerzenie działalności oraz stworzenie odpowiedniej platformy sprzedażowej to nie impuls, czy sen, który przyśnił się i wyznaczył nową ścieżkę oraz kierunek działania, a doświadczenie pracy m.in. z restauratorami, którzy prócz szkoleń cukierniczych poszukują w naszej ofercie również tematów kulinarnych. To już prawie sześć lat odkąd prowadzimy działalność wraz z możliwością pozyskania dofinansowania do szkoleń dla przedsiębiorców, ich pracowników i osób prywatnych. Akademia Kucharska kompleksowo zajmuje się obsługą Klienta w zakresie pozyskania dofinansowania, przygotowania pełnej dokumentacji i rozliczeniu projektów. Cieszymy się niezmiernie, że mapa Śląska ma szansę wzbogacić się o miejsce, gdzie przy współpracy wybitnych trenerów, szefów kuchni, pasjonatów będą tworzyć się prawdziwe dzieła sztuki, gdzie odkrywać będziemy smaki kuchni z całego świata, gdzie będziemy wracać do tradycji i odtwarzać dania kuchni regionalnych.. Misja i cele.. Logo Akademii Kucharskiej ma dwa kolory.. jest to czerń i rudy, ceglany kolor… Czerń świadczy o ponadczasowej elegancji miejsca, w którym odbywają się specjalistyczne szkolenia dla profesjonalistów w otoczeniu industrialnej architektury, przy współpracy trenerów, mistrzów cukiernictwa oraz szeroko pojętej sztuki kulinarnej.. Kolor ceglany, rudy, kolor ognia.. to kolory pasji, zaangażowania, odrobiny szaleństwa i nonszalancji.. Kolor ten odzwierciedla emocje, to co będzie się działo na kuchennych blatach, talerzach, jak i w głowach i sercach uczestników, a później absolwentów Akademii. Życzymy Państwu i sobie, aby każda z osób, które odwiedzą Akademię, oprócz bogatej merytoryki doznała również dużej dawki pozytywnych emocji, niezapomnianych wrażeń, aby uczestnicy szkoleń mogli wymieniać doświadczenia, dzielić się pasją i umiejętnościami, tym samym nawiązywać nowe znajomości. Chcemy, aby to miejsce żyło i tworzyło niezapomniane wspomnienia i przyjaźnie, taki jest nasz cel i misja… TRENERZY AKADEMII Maciej Rosiński Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017. Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać. Magdalena Komorowska Ukończyła Akademię im. Jana Długosza w Częstochowie na wydziale Pedagogiczno-Artystycznym. Zdobyła dyplom z malarstwa w pracowni prof. Wernera Lubosa, dodatkowo dyplom z rysunku w pracowni prof. Jerzego Sztuki. Z wykształcenia jest magistrem sztuki, z zamiłowania dekoratorem cukierniczym. Jest laureatką wielu konkursów tortów okolicznościowych Expo Sweet, dwukrotną wicemistrzynią Polski wśród dekoratorów cukierniczych, oraz zdobywczynią nagrody publiczności. W czasie wolnym maluje i rzeźbi. Szymon Lorenc Rodowity Ślązak, Szef Kuchni topowych śląskich restauracji. Doświadczenie zdobywał za granicą oraz w prestiżowych restauracjach regionu:Hotel Monopol, hotele Grupy Likus Concept Store. Twórca konceptukulinarnego Prodiż w Katowicach oraz współtwórca konceptu kulinarnegoSkarbiec-Tesoro w Tarnowskich Górach. Doradca kulinarny marki ElectroluxProfessional. Agnieszka Obłoza Miłośniczka kremowych kwiatów i propagatorka nowego trendu w dziedziniedekoracji tortów kremami maślanymi. Praktyk i autodydaktyk latami doskonaląca swój warsztat i technikę pracydzięki czemu szkolenia opiera na solidnych fundamentach wiedzy i praktyki. Renata Skała Renata Skała, ekspert z zakresu cukiernictwa, właścicielka cukierni/kawiarni SKAŁA. Od lat związana ze słodkim biznesem. Na co dzień zarządza cukiernią/kawiarnią oraz prowadzi szkolenia w swojej pracowni w Zawierciu. Kwalifikacje zawodowe potwierdza otrzymany dyplom Mistrza w zawodzie cukiernik. Posiada ukończony kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodów. Ewa Bałdowska Cukiernik z wykształcenia i pasji.Od 14 lat właścicielka Pracowni Cukiernictwa Artystycznego "Art-Evita", od 7 lat edukatorka z dziedziny wysokich tortów weselnych i kreatorka nowoczesnych form zdobienia tortów piętrowych.Posiada w dorobku przeprowadzonych około 100 szkoleń, które ukończyło ponad 1000 osób. W 2016 r. zdobyła brąz na Cake Festiwal Poland w Katowicach z dziedziny "kwiaty cukrowe". Marta Rietz Założycielka Cukierniczego Atelier Marta Rietz - pracowni tortów i szkoleń. Od 2015 roku z powodzeniem prowadzi pracownie tortów artystycznych. W 2016 roku poprowadziła pierwsze szkolenie cukiernicze i od tego czasu przeszkoliła setki osób. Jest ogromną pasjonatką cukiernictwa, dekoratorką i przedsiębiorcą co daje mi spory wachlarz wiedzy i doświadczenia którym chętnie się z Wami podzieli. Luźna atmosfera, dużo uśmiechu i cenne wskazówki, które ułatwiają prace w zawodzie to na pewno atut szkoleń.Weganka i propagatorka zdrowego stylu życia od 14 lat.Zdobywczyni srebrnego wyróżnienia za "tort okolicznościowy" Cake Festival Poland 2018 oraz "tort weselny" CFP 2017, brązowego wyróżnienia za "tort weselny" CFP 2016 oraz 2018. Karol Zięba Z wykształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych, pasjonat w dziedzinie cukiernictwa, laureat wielu konkursów kulinarnych i cukierniczych. Ukończył szkolenia cukiernicze m.in. w Krakowskiej Szkole Restauratorów, u Katya Maffinosi. Doświadczenie zdobywał w cukierniach hotelowych Bukovina, Harnaś. Uwielbia tworzyć niecodzienne rozwiązania smakowe i estetyczne, prawdziwy wirtuoz sztuki cukierniczej. Z cukiernictwem związany od 7 lat, od 3 lat zawodowo zajmuje się cukiernictwem, obenie prowadzi własną pracownię cukierniczą - uwielbia tworzyć prace, które wieńczą najważniejsze dni w życiu Klientów- głównie realizacje opraw cukierniczych wesel w torty i candy bary oraz przyjęć okolicznościowych. Dla Karola inspiracje do tworzenia nowych perełek cukierniczych stanowi natura i przyroda oraz zmieniające się pory roku. Irena Pach Miłośniczka gotowania, która swoje doświadczenie zdobyła jako szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji na Śląsku. Specjalizuje się w daniach kuchni śląskiej, ale nie boi się wyzwań. Chętnie przygotowuje też dania wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy. Co jest sekretem tak dobrej kuchni ? „Uważam że sezonowe produkty i dobre składniki z jakich powstaje danie to gwarancja smacznej kuchni. Zwracam uwagę na lokalne produkty, których mamy pod dostatkiem w naszym powiecie. Ponadto dbamy o własne uprawy, aby mieć pewność, iż gotuję na najlepszych produktach” - mówi Pani Irena. Jarosław Śliwka Absolwent szkoły gastronomicznej w Chorzowie, którą ukończył z wyróżnieniem i z którą po dzień dzisiejszy ściśle współpracuje. Laureat wielu nagród, w tym ostatnia nagroda w plebiscycie "Unikalni 2015" w kategorii "z pasją; to również wieloletni fan kulinarnych spektakli, dzięki którym, gotowanie staje się prawdziwą sztuką. Szef kuchni, doradca kulinarny, finalista 7 edycji programu TOP CHEF. Szkolił się między innymi w najlepszych restauracjach w południowej Anglii, a praca na jednej z greckich wysp pozwoliła mu docenić wartość regionalnej, tradycyjnej kuchni. Człowiek dociekliwy, stawiający pytania oraz pełen pasji kucharz, który fascynuje się kuchnią nowoczesną pragnie dzielić się swoją wiedzą, gdyż jak mówi: "wiedza nie przekazywana, umiera razem z jej posiadaczem". Natalia Aurora Ignacek Zakochana w czekoladzie od 15 lat. Autorka Bloga Czekolady, dziennikarka i publicystka kulinarna, jurorka i współorganizatorka branżowych eventów. Prowadzi wykłady, warsztaty i degustacje czekolady. Adrian Skała Certyfikat ukończenia kursu Pizzaiolo, Accademia En Plato.Od 2017 roku do 2022 roku prowadził Pizzerie aktywnie pracując na stanowisku pizzermana.Obecnie zajmuję się produkcją ciasta na pizzę oraz produkcją pieczywa rzemieślniczego. Ksenia Pieczyńska Ambasador marki Debic. Technolog i doradca z 10-letnim doświadczeniem w branży cukierniczo-lodowej.Pracowała z polskimi i zagranicznymi cukiernikami. Praca jest jej pasją, a nabywanym doświadczeniem z dnia na dzień inspirujemłodych i przyszłych cukierników. Ukończyła wiele kursów, które przekłada w codzienną pracę. Cukiernictwo – Akademia Czekolady,Gelato IGTC Training – Telme IT, Bicie Piany -Bożena Sikoń, Wokół cukiernictwa – Adam Marszałek, Training Gelato Fugar IT, Skills Barista Profesional – certyfikat SCAE Arkadiusz Natorski Mistrz cukiernictwa, pedagog,Pastry Chef w Belvedere Catering Group,cukiernik z 25 letnim doświadczeniem. Specjalizuje się w cukiernictwie klasycznym oraz lodziarstwie. Swoje umiejętności rozwijał pracując w cukierniach o wysokim prestiżu oraz biorąc udział w różnych kursach i szkoleniach. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska i Zentis Polska. Jest też pedagogiem, co ułatwia mu pracę z młodzieżą, którą bardzo lubi. Chętnie dzieli się swoją wiedzą prowadząc kursy, szkolenia i prezentacje. Zarówno pracę z czekoladą jak i wyroby z czekolady traktuje jako sztukę doceniając jej możliwości i szeroki wachlarz zastosowania. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny. W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję Dawid Klimaniec Ślązak z krwi i kości, kreatywny zwolennik naturalnych smaków. W życiu kieruje się prostą i skuteczną filozofią: „z pola na stół”. Miłośnik etyki i kultury łowieckiej. Członek stowarzyszenia „Poznańscy Kucharze Razem” oraz Polish Chef. Przygodę z gastronomią rozpoczął na Śląsku, zaraz po ukończeniu szkoły gastronomicznej, swoje doświadczenie zaczął zdobywać w Pszczyńskich restauracjach takich jak “U Mikołajca”, “Stara Piekarnia” czy “Frykówka”. W 2019 roku dostał nominację w kategorii Restauracji z Renomą w Kulinarnych Hermesach. Autor pierwszej kolacji Katowickiego Klubu Kolacyjnego w Katowickim MCK. Laureat wielu konkursów kulinarnych m. in. Cieszyńskie Smaki, Międzynarodowy festiwal Pstrąga w Kłodzku czy Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny Ustroń. Zwycięzca konkursu Gęsina na Św. Marcina 2019 organizowanego przez Slowfood Polska & Winnica Turnau. Współautor kulinarnej książki „Kucharze Nasza Historia” oraz Wino I Kuchnia. Juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów. Po 7 latach od rozpoczęcia zawodowej pracy, postanowił wyjechać za granicę by rozszerzyć swoje umiejętności. Karierę zagraniczną rozpoczął jako Chef de Partie w Hotelu "Radisson Blu" w Belfaście, po niespełna dwóch latach został Sous Chefem w jednej z najlepiej prosperujących restauracji w Belfaście, która bazowała na regionalnych i sezonowych produktach Północnej Irlandii "Made in Belfast", po Made in Belfast został Head Chef'em w "Restaurant 25" lecz tak naprawdę miejscem, które ukierunkowało go najbardziej była Restauracja "OX". W 2015 roku Ox znalazł się w World's 50 Best Restaurants, a w 2016 zdobył jedną gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś. Po powrocie do Polski powrócił na Śląsk, objął stanowisko szefa kuchni w rzemieślniczym browarze Krajcar w Żywcu, a następnie staną za sterami Punktu “G”astronomicznego w Pszczynie wraz z właścicielem i Szefem Kuchni Markiem Furczykiem. Po dwóch latach głodny nowych doświadczeń wyjechał do Poznania, został Szefem Kuchni w topowej Restauracji FIGA w Poznaniu gdzie spędził 5 lat. Obecnie Szef Patron Resortu Złoty Groń & Restauracji Bukova w Istebnej, Restauracji Wiśniowy Sad w Rudzie Śląskiej oraz nowo powstającej Restauracji w Starych Browarach Wrocławskich. Mirosław Kurek Mistrz Cukiernictwa i Manager piekarni i cukierni rzemieślniczych. Praktyk z 30-letnim doświadczeniem w cukiernictwie tradycyjnym. Pasjonat dobrego piekarstwa. Właściciel firmy Help4Bakery, od lat przeprowadza skutecznie rewolucje technologiczne i organizacyjne w polskich piekarniach i cukierniach. Doświadczenie zdobywał w wielu polskich cukierniach, na dziesiątkach szkoleń krajowych i zagranicznych oraz w tradycyjnej cukierni w Sztokholmie. Obecnie prezes Stowarzyszenia RZEMIEŚLNIK i zwolennik żywności tradycyjnej, nieprzetworzonej i rzemieślniczej. Agnieszka Oskierko-Damian Cukiernik z wykształcenia - ukończyła szkołę cukierniczą we Wrocławiu, technolog żywienia, wirtuoz dekoracji w dziedzinie tortów piętrowych. Prowadzi swoją Pracownię cukierniczą od czterech lat.Praktyk i autodydaktyk latami ciągle doskonali swój warsztat i technikę pracy dzięki czemu szkolenia opiera na solidnych fundamentach wiedzy i praktyki.Szkoleniowiec od 2019 roku - przeszkoliła ok. 300 osób. Bartłomiej Zieliński Kucharz z międzynarodowym doświadczeniem. Podróż kulinarną rozpoczął w warszawskim cateringu lotniczym Do&Co, jednak wiedzę oraz doświadczenie gastronomiczne zdobywał poza granicami kraju. Ukończył profesjonalne certyfikowane szkolenie „The City and Guilds of London Institute” w Dublinie. Zdobytą wiedzę pogłębiał pracując w największym cateringu Irlandzkim, gdzie miał okazję szlifować warsztat w zakresie „Fine diningu” przygotowując prestiżowe eventy. W trakcie zagranicznej kariery gastronomicznej pracował w wielu miejscach o różnym profilu, począwszy od irlandzkich pubów, poprzez kuchnię włoską, azjatycką (m.in.sushi), wegańską, czy kuchnię z elementami fusion, kończąc na stanowisku szefa zmianowego w Hilton Dublin Kilmainham. Nieocenionym doświadczeniem kulinarnym była dla Niego praca na statkach pasażerskich (Niemcy, Holandia, Belgia, Francja) jako Senior Chef De Partie, gdzie przygoda przeplatała się z nowymi wyzwaniami. Tempo i ogrom pracy wyniosły jego dotychczasowe umiejętności na wyższy poziom. Po kilku latach spędzonych za granicą powrócił do Polski, gdzie miał okazje pracować w restauracji hotelu Intercontinental Warszawa oraz restauracji Zoni równolegle prowadząc warsztaty kulinarne w studiu Culinary On. Dzięki zdobytemu doświadczeniu, możliwości pracy z doskonałymi kucharzami z całego świata, jest elastyczny w smakach. Głód wiedzy i nowych wyzwań zaowocował tworzeniem własnych autorskich dań bazujących na czosnku. Ciągle eksperymentuje, szukając nowych doznań łączy smaki z całego świata. Bartłomiej najswobodniej czuje się w wegetariańskiej kuchni nowoczesnej. Nie pozostaje jednak obojętny na tradycje, czego wyrazem jest doskonalenie warsztatu chleba na zakwasie. Gabriela Górecka Sucercrafter , obecnie zajmuje się warsztatami cukierniczymi.Od 5 lat związana z firmą eventową, na której prowadzę różnego rodzaju warsztaty cukiernicze dla dzieci. Krzysztof Kopciński Od najmłodszych lat przejawiał zainteresowanie kulinariami. Wielką miłością obdarzył słodkości. W dzieciństwie oczywiście za ich smak, ale później, stopniowo zaczął odkrywać i doceniać złożoność ich struktur i form. Do dzisiaj w cukiernictwie fascynuje go łączenie różnych, wręcz przeciwstawnych smaków, oraz wzajemne przenikanie faktur, od tych subtelnych i aksamitnych, po zdecydowane i złożone w konsystencji. Kunsztem dla niego jest umiejętność skomponowania wyrafinowanego i zaskakującego w smaku deseru i zamknięcia go w ciekawej formie. Praca to jego pasja, którą od lat pielęgnuje, a swoją wiedzę stara się przekazywać kolejnym pasjonatom podczas prowadzonych przeze niego warsztatów i szkoleń. Na początku szkoła gastronomiczna była naturalnym i oczywistym wyborem. Pierwsze doświadczenie w zawodzie zdobywał w cukierni S. Górskiego na warszawskim Zaciszu. Następnie już jako szef cukierni w kultowej Kawiarni i Restauracji „Nowy Świat”. Później przyszedł czas na szlifowanie umiejętności za granicą, między innymi w Londynie, w hotelu Dorchester prowadzonym przez Alaina Ducassa, uznanego za jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie. Po powrocie do kraju wykorzystał nowo nabyte umiejętności i podjął wyzwanie jako Pastry Chef w Klubie Polskiej Rady Biznesu w restauracji Amber Room gdzie realizował się pod okiem Wojciecha Modesta Amaro. Miał również przyjemność pełnić tę samą funkcję w autorskiej restauracji Tamka 43. Od 2012 do 2021 roku jako Pastry Chef był związany z restauracją N31 by Robert Sowa. Równolegle od 11 lat prowadzi własną działalność szkoleniową oraz cateringową. Jakub Wilczek Jego specjalizacja to fotografia kulinarna, produktowa i reportażowa.Od 2009 roku z sukcesem łączy pasję do zdjęć z pracą zawodową w roli fotografa. Współpracuje z najlepszymi szefami kuchni z całej Polski fotografując nie tylko ich dania, ale i ich samych, a także dokumentując niewidoczną dla gości restauracji pracę za zamkniętymi drzwiami kuchni. Pracuje dla agencji eventowych oraz dla klientów korporacyjnych w zakresie fotografii biznesowej i reklamowej. Jego stałymi klientami są restauracje oraz marki gastronomiczne, takie jak Tom-Gast, Bidfood Farutex, Polmarkus, a także indywidualni szefowie kuchni i cukiernicy. Jego warsztat i stylistykę docenił Canon Polska, autoryzując go jako swojego specjalistę z zakresu fotografii kulinarnej. Od 2018 roku jako trener, dzieli się swoją wiedzą dotyczącą fotografii kulinarnej oraz rozwija nowy trend fotografii kulinarnej smartfonem. Wielokrotnie cytowany w gazetach i magazynach branżowych oraz gastronomicznych. Ela Sawerska Dietetyczka, edukatorka i propagatorka zdrowego odżywiania. Z wielką pasją, niczym Sherlock Holmes, prześwietla produkty spożywcze zanim te trafią na talerz. Miłośniczka kuchni roślinnej, która do "zielonego" potrafi przekonać najbardziej zatwardziałego mięsożercę. Jak mówi: "Świat roślin jest prawdziwą kopalnią zdrowia! Kusi nas ferią barw, pełnią smaków i nieprzebranym bogactwem witamin, mikro, makroelementów i przeróżnych fitozwiązków o cudownie odżywczych i uzdrawiających mocach! Na swoich wykładach i warsztatach dzieli się wiedzą i patentami na zdrową kuchnię. Ela Sawerska - Miss Polski 2004, finalistka, laureatka i jurorka wielu konkursów piękności, przedsiębiorczyni, działaczka jednym słowem kobieta petarda! Grzegorz Miśta Grzegorz Miśta pochodzi z centrum Jury Krakowsko-Częstochowskiej – z Zawiercia. Przez ostatnie kilkanaście lat zdobywał doświadczenie w najlepszych hotelach i restauracjach w całej Polsce. W swojej pracy lubi łączyć prostotę, stare zapomniane smaki i produkty z nowoczesnymi trendami, czasem bardzo kontrowersyjnymi. Jest wyróżniony prze żółty przewodni Gault&Millau. Obecnie pracuje w restauracji Bluebell w Hotelu Natura Residence w Siewierzu. Grzegorz Miśta jest finalistą wielu konkursów kulinarnych w tym zdobywcą srebrnego medalu Bocuse d’Or Poland 2023. Michalina Patucha Partner biznesowy Akademii Kucharskiej. Założycielka Akademii Liderów Gastronomii - konsultuje i szkoli kadrę managerską sektora HoReCa w obszarach związanych z zarządzaniem i budowaniem kompetencji lidera. Obszar działań: konsultacje biznesowe dla kadry managerskiej w sektora HoReCa,konsultacje psychologiczne dla kadry managerskiej w sektora HoReCa,sesje coachingowe (executive i life coaching) dla kadry managerskiej w sektora HoReCa,przeprowadzanie audytów strategicznych w sektorze HoReCa,przeprowadzanie procesów budowania strategii rozwojowych dla firm w sektorze HoReCa,usprawnianie procesów komunikacji – wdrażanie narzędzi i szkolenia pracowników,prowadzenie szkoleń wewnętrznych z zakresu komunikacji i siły zespołowej, zarządzania konfliktem, efektywności osobistej i zespołowej,prowadzenie szkoleń zewnętrznych dla kadry zarządzającej w sektorze HoReCa,wspieranie restauratorów, menadżerów restauracji i szefów kuchni w obszarach związanych z zarządzaniem zespołem (psychologia przywództwa, kompetencje lidera, psychologia motywacji, psychologia komunikacji, zarządzanie w kryzysie). Sylwia Więcław Trener sztuki cukierniczej, uczestniczka 5 edycji największego kulinarnego show na świecie – MasterChef Polska. Zdobywczyni 2 miejsca w konkursie KULINARNY BLOG ROKU 2016. Jako pierwsza i jedna w Polsce blogerka gotowała na największych na świecie Targach Gastronomicznych – SIAL 2018 w Szanghaju w Chinach. Brała udział w licznych konkursach kulinarnych i programach jak „Doradca Smaku” oraz „Ewa gotuje”, a w 2016 roku znalazła się w finałowej 14-stce programu MasterChef.Prowadząca pokazy kulinarne, warsztaty, festiwale, otwarcia restauracji, cukierni, a także jurorka konkursów kulinarnych ( m.in. Małopolski Festiwal Smaku – edycja letnia, edycja zimowa, Pokazy gotowania w Newport w Walii w trakcie WOŚP.- Trener cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów od 2018 roku przez 2 lata (szkolenia cukiernicze)- Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku do nadal (szkolenia cukiernicze)- Pokazy, warsztaty i szkolenia w Studiach kulinarnych, Hotelach, Restauracjach i na Targach gastronomicznych.Np. Gotowanie na największych na świecie Targach gastronomicznych SIAL 2018 w Szanghaju w Chinach- Warsztaty kulinarne dla marki Piwniczanka- 4 x udział jako Ambasador prowadzący pokazy kulinarne na największym festiwalu kulinarnym w Małopolsce: Małopolski Festiwal Smaku- Warsztaty kulinarne na Mazurach w Folwark Łękuk - dla blogerów kulinarnych 2017r.- Warsztaty kulinarne w Electrolux Taste Center -2017 r.- Juror kulinarny na Festiwalu w Bochni 2018r.-2 x Ambasador prowadzący pokazy i wywiady na Największym Festiwalu na Podkarpaciu -2018r.- Warsztaty dla dzieci - dla m.in. Muzeum Krakowa, SOS wioski dziecięce Tomasz Korfel Cukiernik - Piekarz pracujący w obu zawodach, posiada 35 letnie doświadczenie. Obecnie prowadzi firmę „Pan Bajgiel” zajmującą się doradztwem oraz szkoleniami z zakresu technologii, optymalizacji procesów produkcyjnych i podnoszenia produktywności. Iryna Matsevyta Z zawodu jest lekarzem, ale gotowanie zawsze było jej pasją.Kulinarna droga zawodowa rozpoczęła się w 2014 roku, kiedy skończyła nowoczesnąAkademię Kulinarną w Kijowie, gdzie uczyli ją szefowie kuchni z różnych krajów. Zrozumiała, żecukiernictwo bardziej mnie fascynuje, ponieważ otworzyło się przede mną wiele interesującej wiedzyi technik. Następnie ukończyła kursy mistrzowskie prowadzone przez znanych szefówkuchni, takich jak CHRISTOPHE MICHALAK, ANTONIO BACHOUR, NICOLAS BOUSSIN, PATRICK CASULA,CEDRIC GROLET, JULIEN ALVAREZ, HANS OVANDO, MARTIN DIEZ. W 2015 roku otrzymała propozycję pracy jako szef-cukierni w znanej restauracji w moim rodzinnymmieście, Charkowie. W kilku kawiarniach wprowadziła linię deserów.W 2017 roku wzięłam udział jako szef w otwarciu nowoczesnej cukierni "Czukerka" , będącej jedną z pierwszych w mojej okolicy. W 2018 roku przeprowadziła się do Warszawy. Pracowałaa w restauracji pod kierownictwem znanego super szefa kuchni, Roberta Skubisza. Niestety, pandemia COVID-19 nasrozdzieliła. W czasie pandemii podjęłam pracę w cateringu dietetycznym jako cukiernik specjalizujący się wdeserach wegańskich i bezglutenowych. Opracowała wiele przepisów ciast, tortów, wypieków orazciasto parzone, z którego można zrobić eklerki i wiele innych interesujących deserów i wypieków.Wtedy narodził się pomysł założenia własnego małego przedsięwzięcia. Dwa lata temu otworzyła małącukiernię wegańską bezglutenową specjalizującą się w produkcji eklerów i wypieków. Yaroslav Semkiv Zainteresował się gastronomią mając 15 lat. Już jako uczeń szkoły gastronomicznej wiedział, że swoją przyszłość chce wiązać z kulinariami. Przeprowadził się do Polski, by móc rozwijać zainteresowania kulinarne. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach . Przez całą drogę zawodową, konsekwentnie realizował swoje założenia, zdobywał nowe umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i odbywając staże. Były szef piekarni KAISER Patisserie. Absolwenci Akademii Newsletter zapisz się i otrzymuj wiadomości o nowościach Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Akademia Sweet Decor Barbara Pach. Rozumiem, że podanie danych osobowych w formularzu newslettera jest dobrowolne. Subskrybuję